fbpx

Žiūrėti renginio transliaciją:

Po pertraukos profesionalų ringe pergalę pasiekęs Jasiūnas: muaitai, mums lietuviams, yra egzotika

Muaitai kovotojas Martynas Jasiūnas (15-6) po ilgesnės pertraukos sugrįžo į profesionalų muaitai ringą ir UTMA turnyre Kauno sporto halėje pasiekė užtikrintą pergalę.

M. Jasiūnas po trijų raundų kovos įveikė ispaną Aaroną Benaysą (16-5). Kova buvo atkakli, permaininga, tačiau visgi savo valią pademonstravęs M. Jasiūnas sugebėjo triumfuoti.

Kaip skelbė UTMA turnyro organizatoriai, muaitai kovos šiame turnyre vyko bendradarbiaujant su Lietuvos muaitai federacija.

Po dvikovos muaitai kovotojas pripažino, kad ilgą laiką praleido be profesionalių muaitai kovų, o tai tikriausiai jam ir sutrukdė užbaigti šią kovą anksčiau laiko – nors tai padaryti ir norėjo.

„Pastarąjį kartą profesionaliai kovojau gal prieš 2-3 metus. Po pertraukų nėra lengva vėl emociškai nusiteikti, atrasti save, rasti to pasitikėjimo. Tuo labiau yra lietuviška publika, nenori nuvilti žmonių. Aišku, džiaugiuosi, kad buvo pakelta mano ranka į viršų, atvirai sakant, norėjau pabaigti kovą anksčiau laiko, bet gal ir ta pertrauka padarė savo. Jei bus nuosekliau tų kovų, tobulėsiu ir aš, atsiras daugiau laisvumo, jautimo ringe, gražesnių kovų“, – LRT.lt kalbėjo M. Jasiūnas.

Martynas Jasiūnas

Martynas Jasiūnas / E. Blaževič / LRT nuotr.

Kovotojas pastarąjį kartą Lietuvoje kovojo šių metų vasario mėnesį nacionaliniame čempionate, bet pabrėžė – profesionalų ir mėgėjų muaitai kovos skiriasi, o profesionalų ringas iškart pakelia grėsmės ir atsakomybės kartelę.

„Ten tikrai skiriasi – apsaugos visos yra, jauti smūgius kitaip, tad ir profesionaluose atsakomybė didesnė, nes kiekvienas smūgis gali baigtis nokautu. O mėgėjuose gauni šalmą, storesnes pirštines, apsaugas, tad keičiasi ir kovos eiga“, – dėstė M. Jasiūnas.

Kovotojas didelę laiko dalį praleido Tailande, muaitai gimtinėje, kur sėmėsi patirties. M. Jasiūnas pripažino, kad treniruotės ir laikas Tailande yra neįkainojama patirtis, tačiau ją sunku pritaikyti ir išlaikyti grįžus į Lietuvą.

„Atsivežti patirtį galima, bet yra labai svarbu to neužmiršti. Grįžęs pirmas dvi savaites tu kaip ir viską taikai, tai ką atsivežei, o tada pradeda maišytis su lietuviška mokykla, o po kelių savaičių tu jau dirbi lietuvišku stiliumi, kartas nuo karto įmaišydamas tuos Tailando prisiminimus.

Bet Tailandas kiekvienam muaitai kovotojui yra būtinas, kas nebuvo Tailande labai daug praranda. Gaila, kad ne visi treneriai atranda motyvacijos, laiko ir lėšų išvykti ten bent kartą gyvenime ir pamatyti kaip atrodo tas tikrasis muaitai“, – pasakojo kovotojas.

Martynas Jasiūnas

Martynas Jasiūnas / E. Blaževič / LRT nuotr.

Pats M. Jasiūnas šiuo metu nėra tik kovotojas, tačiau jau treniruoja ir lydi į ringą jaunuosius muaitai kovotojus. Visgi M. Jasiūnas pabrėžė, kad tai jo požiūrio į kovinį sportą nepakeitė – jo vertybės ir pamatai suvokime apie sporto pasaulį buvo padėti jau anksčiau.

„Treniruoju vaikus, privačiai žmones, bet mano požiūris į sportą tikrai yra profesionalus, nes išaugau šeimoje, kur muaitai yra viskas mūsų gyvenime. Nuo pat mažų dienų viskas buvo diegiama – disciplina, požiūris į sportą, kad sportas nėra „kietumo“ išraiška gatvėje, o turi į tai žiūrėti profesionaliai, disciplinuotai, atiduoti visą savo energiją treniruotėse ir ringe, o ne už klubo sienų“, – pasakojo M. Jasiūnas.

Martynas Jasiūnas

Martynas Jasiūnas / E. Blaževič / LRT nuotr.

Verta pabrėžti, kad muaitai skiriasi nuo kitų populiarių kovinio sporto šakų Lietuvoje – šioje sporto šakoje didelę prasmę turi tradicijos, prieš kovą yra atliekami specialūs ritualai, tradiciniai šokiai, dvikovos metu skamba tradicinė muzika. M. Jasiūnas teigė, kad Lietuvoje šis kovos menas vis dar yra egzotika, tačiau tai, kad didžiausiuose kovų turnyruose Lietuvoje vyksta kovos pagal muaitai taisykles, o jei dar šie vyks reguliariai, leis itin sparčiai populiarianti šią sporto šaką ir leis ją geriau pažinti.

„Muaitai, galima pasakyti, mums lietuviams, yra egzotika. Tai nėra pirmieji kartai, kai muaitai lenda į viešumą su turnyrais. Prieš 10 metų buvo Baltijos muaitai lyga, kurią mano tėtis organizuodavo, po to buvo „Big Fight“, kur irgi vyko Kauno halėje. Bet trūksta nuoseklaus darbo, kad metai iš metų prieš didelę auditoriją vyktų tie turnyrai. Tada iškart populiarėja pati sporto šaka, žmonės su ja gali susipažinti, suprasti istoriją. Tai yra egzotika, traukianti mus lietuvius – juk visi kikbokso klubai yra su prierašu muaitai, nors to muaitai salėse neberasi, o tai naudoja kaip reklaminį žodį, kuris pas mus puikiai veikia“, – šypsojosi kovotojas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pasirinkite prekę

Vienas turnyras

UTMA

#Kaunas balandžio 19 d.

Turnyras

6,99 €‎

Visi 2k24 UTMA turnyrai

UTMA

Balandžio 19, Rugsėjis, Lapkritis

28,99 €‎